Beč, 17. studenog 2017.

Hrvatski jezik prvi put na Austrijskom danu čitanja

Veleposlanstvo RH u Beču ove se godine prvi put uključilo u Austrijski dan čitanja (Vorlesetag), organiziravši u suradnji s Hrvatskom dječjom školom u sklopu udruge „Anno 93“ iz Beča 17.11.2017. Dan čitanja na hrvatskom jeziku.

Austrijski dan čitanja ove je godine obilježen u preko 50 gradova i mjesta u cijeloj zemlji, a u organizaciji su sudjelovale uglavnom knjižnice, škole i dječji vrtići. Dan čitanja, u sklopu kojega austrijske ličnosti iz javnog života pred skupinom djece čitaju ulomke iz domaće i svjetske književnosti, potiče društvenu i jezičnu komponentu čitanja. Cilj manifestacije nije propagirati čitanje kao aktivnost pojedinaca, nego naglasiti sve rjeđu pojavu čitanja na glas, čime se, kako su u nekoliko navrata istaknuli organizatori, zajednica povezuje, uspostavlja dodatan kontakt između čitatelja i slušatelja a slušatelji razvijaju maštu i na drugačiji način doživljavaju tekst koji čuju u odnosi na tekst pročitan iz knjige. Čitanje na glas predstavlja poseban medij, neusporediv s čitanjem u sebi, redovito se ističe pri propagiranju ove sve rjeđe pojave, a čitanjem na glas potiču se jezična kompetencija čitatelja i slušatelja, koncentracijske vještine slušatelja, mogućnost snažnijeg doživljavanja teksta i sposobnog vizualiziranja i intenzivnijeg doživljavanja pročitanog teksta. Prošle je godine prema procjenama organizatora na Austrijskom danu čitanja sudjelovalo 5.000 djece u svim austrijskim saveznim pokrajinama, a uzlazni trend nastavljen je i ove godine.    

Uključivanje Veleposlanstva RH u Beču uslijedilo je nakon akcije organizacijskog odbora Austrijskog dana čitanja da manifestacija dobije međunarodni i višejezični karakter unutar granica zemlje, kako bi u pravom smislu riječi preslikala multikulturalnost austrijskog društva. Veleposlanstvu RH u Beču je ponuđeno da se u suradnji sa školom hrvatskog jezika iz Beča uključi u projekt, što su predstavnici škole objeručke prihvatili kao projekt u sklopu kojega bi se hrvatska djeca ne samo dodatno upoznala s djelima hrvatske književnosti nego i imala priliku posjetiti Veleposlanstvo RH u Beču. U dogovoru s Hrvatskom dječjom školom, kao književna djela koja su čitana polaznicima škole odabrani su „Šuma Striborova“ Ivane Brlić Mažuranić i „Ljeto za pamćenje“ Mire Gavrana. Ulomke iz odabranih djela čitali su veleposlanica Vesna Cvjetković, drugi tajnik Domagoj Marić i Adrijana Markon Jurčić, profesorica hrvatskog jezika s bečkom adresom.

Ukupno je na Austrijskom danu čitanja u Hrvatskom veleposlanstvu sudjelovalo četrdesetak djece, od predškolske dobi do zadnjeg razreda srednje škole. Manifestacijom su polaznici škole upoznali aktivnosti Veleposlanstva, a na koncu manifestacije, koja je organizirana u sklopu Godine kulture Hrvatska-Austrija, predstavnicima Hrvatske dječje škole podijeljena su tri primjerka dječjih romana Mire Gavrana, koje je autor namijenio školi za ovu prigodu.