Beč, 29. lipnja 2019.

Hrvati i gradišćanski Hrvati proslavili Dan državnosti u hrvatskom Veleposlanstvu

Proslava Dana državnosti i Dana oružanih snaga RH za hrvatsku i gradišćanskohrvatsku zajednicu u Austriji održana je u subotu, 29. lipnja 2019. godine u prostorijama Veleposlanstva RH u Beču. Svečanom prijemu nazočilo je više od 150 predstavnika gotovo svih udruga hrvatskog iseljeništva u Austriji, Hrvatske katoličke misije u Beču, brojnih udruga gradišćanskih Hrvata i Biskupije Gradišće.

Nakon nacionalne himne u izvedbi sopranistice Josipe Bainac, okupljenima se pozdravnim govorom obratila veleposlanica dr.sc. Vesna Cvjetković, podsjetivši na ključne trenutke hrvatske novije povijesti i sigurno mjesto koje zemlja danas ima u Europi i svijetu. Posebno smo ponosni na veliki uspjeh koji je izborom za glavnu tajnicu Vijeća Europe ostvarila potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, istaknula je veleposlanica Cvjetković. Osvrnuvši se u nastavku na izvanredne bilateralne političke, gospodarske i kulturne odnose koje Republika Hrvatska ima sa zemljom domaćina, ukazala je i na brojne aktivnosti Veleposlanstva, poglavito na području gospodarske i javne diplomacije koje sve više dobivaju na značaju. Zaključno se zahvalila svim predstavnicima hrvatskih i gradišćanskohrvatskih udruga na doprinosu u promicanju „Lijepe naše“ u njihovoj drugoj domovini Austriji, uz želju da i dalje ustraju u svom predanom radu na očuvanju hrvatskog identiteta.

Svečanost su svojim nastupom uveličali mladi tamburaši Osnove škole „Kontesa Dora“ i Tamburaškog društva „Dora Pejačević“ iz Našica. Pod vodstvom dirigentice i ravnateljice našičke Osnovne glazbene škole Marine Kopri i Daniela Kopria, a uz pomoć solista Josipe Bainac (sopran), Ivane Duvnjak, Kirila Naumova (violina), Jakova Drozdeka (violina), Ivanu Krajačić (klarinet) i Kristinu Brkić (vokal), tamburaški orkestar ponudio je bogat i raznovrstan program oduševivši goste visokom razinom i profesionalnošću izvedbe.