Beč, 21. veljače 2018.

HKO i Cantores sancti Marci u bečkom Musikvereinu

Hrvatski komorni orkestar i  Oratorijski zbor crkve sv. Marka Cantores sancti Marci nastupili su u srijedu, 21.2.2018. u Velikoj dvorani bečkog Musikvereina. Koncert koji je održan pod ravnanjem šefa dirigenta HKO-a Mirana Vaupotića bio je odlično posjećen, a bečka je publika hrvatske ansamble i strane soliste ispratila ovacijama.

Hrvatski komorni orkestar je u prvom dijelu koncerta izveo djelo Blagoja Berse „Smrt dvorske lude“ („La morte del Buffone“). Radilo se o bečkoj praizvedbi koncertnog djela koje je hrvatski skladatelj napisao po programskom predlošku u kojem opisuje opčinjenost publike dvorskom ludom. Luda u jednom trenutku umire, a njezina smrt ne izaziva nikakvu empatiju kod publike, čime je Bersa aludirao na položaj umjetnika u društvu. U nastavku prvog dijela programa Hrvatski komorni orkestar izveo je „Rokoko varijacije“ Petra Iljiča Čajkovskog s Young Eun Kim u solističkoj ulozi.

U drugom dijelu koncerta se uz HKO bečkoj publici predstavio Oratorijski zbor crkve sv. Marka „Cantores sancti Marci“ izvodeći Mozartov Rekvijem. U solističkim dionicama nastupili su poznati glazbenici s međunarodnim ugledom: južnokorejska sopranistica Eunsie Hong, armenska mezzosopranistica Sofia Tumanyan, španjolski tenor Moises Molin te austrijsko-američki bas-bariton Steven Scheschareg.   

U izjavama za medije nakon koncerta dirigent Miran Vaupotić je naglasio kako je „nastup Hrvatskog komornog orkestra u bečkom glazbenom hramu Musikvereinu velika čast i za Hrvatski komorni orkestar ali i za hrvatsku kulturu“. Dirigent je bio iznimno zadovoljan nastupom, budući da su se „orkestar, zbor i solisti odlično razumjeli u dvorani izuzetne akustike“. Ove se godine obilježava i trideseta obljetnica Hrvatskog komornog orkestra, u sklopu koje nastup u Musikvereinu igra veliku i značajnu ulogu, smatra dirigent, dodavši kako mu je velika čast da je u sklopu nastupa u Beču izvedena i Bersina skladba, koju je hrvatski skladatelj napisao u Grazu 1903. godine. Izjavu za medije je dao i osnivač orkestra Anđelko Ramušćak, dodavši da je koncert i za njega bio poseban glazbeni doživljaj, budući da je Hrvatski komorni orkestar upravo u godini kada obilježava tridesetu godišnjicu umjetničkog djelovanja prvi put nastupio u Musikvereinu. U izjavama za medije Ramušćak je rekao kako je „u trideset godina HKO izveo djela iz pera preko pedeset hrvatskih autora, dok je s orkestrom nastupilo više od 600 mladih hrvatskih i stranih glazbenika“.

Koncert  hrvatskih ansambala u Beču održan je u organizaciji Austrijske udruge za međunarodnu glazbu i kulturnu  potporu (IMK), uz financijsku potporu Ministarstva kulture RH i Ureda za kulturu Grada Zagreba. U sklopu austrijske turneje glazbenici nastupaju 22.2. u Salzburgu.