Raasdorf, 05. siječnja 2018.

Donacija knjiga na hrvatskom jeziku predana Dječjoj knjižnici u Raasdorfu

Domagoj Marić iz Veleposlanstva RH u Beču je u petak, 5.1.2018. godine djelatnicima Dječje knjižnice u Raasdorfu u Donjoj Austriji predao donaciju od 70 knjiga na hrvatskom jeziku. Donaciju knjiga je pripremilo Ministarstvo kulture RH na upit suradnika Dječje knjižnice Ive Baotića, koji je Veleposlanstvu ukazao kako u Raasdorfu u Donjoj Austriji, u kojem živi brojna hrvatska zajednica, postoji dječja knjižnica koja do sada nije raspolagala naslovima na hrvatskom jeziku. Knjige je primila voditeljica knjižnice gđa Beate Rauchberger, koja je naglasila kako će nova zbirka knjiga kao značajno obogaćenje privući hrvatsku djecu, koja će od sada redovitije posjećivati knjižnicu.

Dječja knjižnica u Raasdorfu postoji od 2011. godine a broji oko 2.800 naslova. Uz knjige na njemačkom knjižnica sadrži i naslove na engleskom jeziku. Knjižnica je djelomično pod nadležnošću Saveza crkvenih knjižnica, u sklopu kojega djeluje i g. Baotić, inače i sam autor nekoliko teoloških svezaka. Savez crkvenih knjižnica upravlja sa sedamdesetak knjižnica na području Bečke nadbiskupije, koja prostorno obuhvaća grad Beč i istočni dio savezne pokrajine Donja Austrija. Brojna hrvatska zajednica u Raasdorfu uglavnom se okuplja na nedjeljnoj misi na hrvatskom jeziku, koju predvodi don Željko Baković iz Hrvatske katoličke misije iz Beča. Misija iz Beča ukupno održava nedjeljne mise u dvanaest filijala, od kojih je jedna unutar grada Beča a ostalih jedanaest u susjednoj Donjoj Austriji.

Donacija koju je za Dječju knjižnicu u Raasdorfu priredila gđa Dubravka Đurić Nemec, glavna savjetnica ministrice kulture, sastoji se od 70 naslova za dječju i adolescentsku dob u izdanju 32 hrvatske nakladničke kuće (Sipar, Ljevak, Školska knjiga, Ibis grafika, Semafora, Iris Illyrica, Alfa, Holcer, Stripos, VBZ, Turistička naklada, Mozaik knjiga, Sandorf, Salesiana, GK Županja, Korablja Arka, Knjiga u centru, Grafiti, HDKZM, Dječja knjiga, Eskadrila, FoMa, Geologika, Intensa vita, Kašmir promet, Đakovo, Profil, Igubuka, DHK, Mala zvona, Kršćanska sadašnjost i Naklada Bošković).

Kako Dječja knjižnica u Raasdorfu organizira i razne manifestacije, dogovoreno je predstavljanje nove donacije za hrvatsku zajednicu, a gđa Neumann je naglasila i mogućnost čitanja na hrvatskom jeziku u okviru manifestacija „Austrija čita“ i „Austrijski dan čitanja“, u koji se prošle godine prvi put uključilo i  Veleposlanstvo RH u Beču u suradnji s Hrvatskom dječjom školom iz Beča.