Beč, 09. travnja 2020.

COVID-19 – POVRATAK HRVATSKIH DRŽAVLJANA U REPUBLIKU HRVATSKU

Nakon što su nadležna austrijska državna i lokalna tijela stranim diplomatsko-konzularnim predstavništvima akreditiranima u Republici Austriji prije dva tjedna dozvolila repatrijaciju svojih državljana iz Savezne pokrajine Tirol,Veleposlanstvo RH u Beču poduzelo je sve moguće napore da izvuče što više hrvatskih državljana iz Tirola, posebice iz mjesta koja se nalaze pod potpunom karantenom.

Veleposlanstvo Republike Hrvatske svim hrvatskim državljanima koji su se u zatekli, odnosno koji se privremeno nalaze u Republici Austriji, a ne borave u mjestima koja su pod karantenom, skreće pozornost da je povratak u Republiku Hrvatsku tijekom COVID-19 krize i nadalje moguć.  Po Austriji još uvijek redovno prometuju sva sredstva javnog prijevoza, iako s nešto ograničenim voznim redom. Informacije o željezničkim linijama prema mjestima u blizini austrijsko–slovenskih graničnih prijelaza (npr. do Graza i dalje do Spielfelda) mogu se pronaći na mrežnim stranicama Austrijske savezne željeznice „Österreichische Bundesbahn“ www.fahrplan.oebb.at, a o autobusnim linijama na lokalnim mrežnim stranicama.

Budući da je željeznički promet preko Slovenije prekinut, po dolasku u mjesto u blizini austrijsko-slovenske granice mora se osigurati prijevoz do samog graničnog prijelaza, a odlazak od slovenske prema hrvatskoj granici organizira se u vlastitom aranžmanu uz pomoć isključivo slovenskih putničkih prijevoznika (minibus, taksi i dr.). Dosadašnja praksa da se transfer sa slovenskog graničnog prijelaza u Hrvatsku organizira pomoću autoprijevoza koji se mogao naručiti iz Hrvatske, od strane Slovenije nije više moguća.

Povratak hrvatskih državljana iz Austrije u Hrvatsku preko teritorija Republike Slovenije osobnim automobilom i nadalje se odvija redovno.
Zrakoplovni promet u Austriji znatno je smanjenog kapaciteta, te zbog promjenjivosti informacija preporučujemo izravno pratiti mrežne stranice zrakoplovnih kompanija.