Graz, 11. lipnja 2017.

50. godišnjica Hrvatske katoličke misije u Grazu

Veleposlanica RH u Austriji, dr.sc. Vesna Cvjetković sudjelovala je u nedjelju, 11.6.2017. na svečanoj svetoj misi u crkvi Sv. Josipa povodom 50 godina djelovanja Hrvatske katoličke misije u Grazu, gdje se na kraju mise obratila vjernicima. „Ponosna sam i sretna što stojeći ovdje pred punom crkvom i gledajući  zadovoljna lica vjernika mogu posvjedočiti kako hrvatska zajednica u Grazu uspjela u svojoj misiji i izgradila vjersku zajednicu dužnu poštovanja. Treba na tome zahvaliti svim onima koji su 50 godina predano radili na dušebrižništvu, u prvom redu svećenicima, redovnicama i redovnicima i đakonima koji se predano i požrtvovno brinu o duhovnih i pastoralnim potrebama svojih vjernika“, kazala je veleposlanica Cvjetković u svom obraćanju. Istaknula je kako je upravo crkva, uz obitelj, odigrala odlučujuću ulogu u očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta Hrvata u iseljeništvu, a koja ne čuva samo vjeru već i svijest o pripadnosti i ljubav prema domovini.

Zato i dalje trebamo podržavati napore Hrvatskih katoličkih misija i snažiti u njezinim nastojanjima, pri čemu ne smijemo zaboraviti i biskupiju domaćina kao ni civilne vlasti s kojima je suradnja jako bitna i koji u Austriji pokazuju razumijevanje za naše iseljenike. Tu suradnju treba posticati, čime se učvršćuje osjećaj integriranosti i prihvaćenosti, jača osjećaj obostranog poštivanja i razumijevanja, a time i samopoštovanje i samopouzdanje hrvatske zajednice.  Hrvatska država treba upravo takvu samosvjesnu i samopouzdanu, čvrstu zajednicu Hrvata, koje će biti okosnica vrijednosti čitavog društva. Hrvatsko veleposlanstvo zbog toga čvrsto i sa srcem podupire rad katoličkih misija, rekla je veleposlanica.

Inače, Hrvatska katolička misija u Grazu djeluje službeno u Štajerskoj od 1. lipnja 1967., kada ju je osnovao biskup Msgr. Josef Schoiswohl na zalaganje tadašnjeg zagrebačkog nadbiskupa, kardinala Dr. Franje Šepera. Hrvatska katolička misija Graz postala je personalnom župom 1978. godine.