Beč, 29. listopada 2018.

14. Festival hrvatske glazbe u Beču

U Beču je od 15. do 29. listopada ove godine održan 14. Festival hrvatske glazbe, čiji je organizator Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog. U sklopu Festivala brojna je austrijska i hrvatska publika imala priliku poslušati pet odličnih koncerata na kojima su nastupili najbolji hrvatski ansambli – Zagrebački solisti, Antiphonus, Orkestar ansambla Lado i Elvis Stanić Group, i solisti – pijanist Aljoša Jurinić, sopranistica Ivana Lazar i gitarist Petrit Ceku.
Nakon predstavljanja Festivala održanog 15.10. u prostorijama Veleposlanstva RH u Beču, kojem je prisustvovao veliki broj austrijskih i hrvatskih ljubitelja glazbe, prvi koncert Festivala je održan 16.10. u bečkom Musikvereinu. Jedan od najuspješnijih hrvatskih pijanista mlađe generacije Aljoša Jurinić je izveo djela Berse, Schumanna, Chopina i Debussyja. Jurinić je brojnu publiku posebno oduševio izvedbom Chopinov Etida op. 25., a austrijska publika je odlično reagirala i na uvodnu Bersinu „Melankoliju“.  
Drugi koncert u sklopu Festivala održan je u bečkoj Hofmusikkapelle 22.10., a nastupio je jedan od najboljih hrvatskih ansambala uopće – Antiphonus. Radi se o vokalnom ansamblu koji nastupa uz prateći instrumentalni sastav, a koji na svom repertoaru ima skladbe od srednjeg vijeka do suvremenih autora. Za umjetničko vodstvo ansambla je zadužen maestro Tomislav Fačini, a na programu bečkog koncerta su se našla djela talijanskih (Monteverdi, Uccellini, Castello i Vivaldi) i hrvatskih (Lukačić, Jelić, Bajamonti) skladatelja 17. i 18. stoljeća. Poseban kuriozitet na programu koncerta bio je Rekvijem koji je splitski skladatelj Julije Bajamonti napisao za svoj prijatelja Ruđera Boškovića. Radilo se o suvremenoj autentičnoj praizvedbi djela, jer je Bajamontijev Rekvijem već bio izveden, ali u obradi za soliste, zbor i orkestar, pri čemu je izgubio svoj autentični oblik.
Nakon Antiphonusa je u bečkoj crkvi sv. Petra 24.10. nastupio još jedan poznati hrvatski ansambl. Radi se o Zagrebačkim solistima, koji su već nastupali u sklopu Festivala hrvatske glazbe u Beču. Solisti su započeli koncert Adagiom za gudače Samuela Barbera, nakon čega su slijedile dvije točke s čuvenim glazbenicima u solističkim ulogama: sopranistica Ivana Lazar je izvela „Exultate jubilate“, Mozartov motet za sopran i orkestar, dok je gitarist Petrit Ceku nastupio u solističkoj dionici Koncerta za gitaru u A-duru Maura Giulianija. Koncert koji je završen Simfonijom za gudače br. 2 u D-duru Mendelssohna Bartholdyja okupio je brojnu publiku.
Orkestar ansambla Lado nastupio je 25.10. na Sveučilištu za glazbu i scensku umjetnost, a prije samog koncerta je održana i radionica o narodnim i tradicijskim instrumentima. Glazbenici su odličnom izvedbom i dinamičnim i zanimljivim repertoarom koji se sastojao od pjesama i plesova iz cijele Hrvatske oduševili studente nekadašnjeg Bečkog konzervatorija i ostalu publiku. Zadnji koncert u sklopu ovogodišnjeg Festivala, na kojem je nastupio Elvis Stanić Group, održan je 29.10. u jazz klubu „Porgy&Bess“. Sastav čuvenog riječkog jazz glazbenika okupio je veliki broj ljubitelja jazza, a Elvis Stanić se još jednom pokazao u najboljem svjetlu i tako opravdao brojna priznanja koja je dobio za svoj rad, među kojima se ističe čak 28 diskografskih nagrada Porin.
Ovogodišnji 14. Festival hrvatske glazbe u Beču je brojnoj bečkoj publici predstavio najbolje hrvatske izvođače i skladatelje i tako potvrdio činjenicu da je već postao sastavni dio glazbenog života austrijske prijestolnice.