Beč, 06. lipnja 2017.

U Beču održana književna tribina s Anom Šoretić

U sklopu književne tribine održane 6.6.2017. u Veleposlanstvu RH u Beču, svoj pjesnički, dramski i prozni opus je predstavila jedna od najpoznatijih gradišćansko-hrvatskih književnica Ana Šoretić.

Šoretić je rođena u gradišćanskom selu Cogrštofu, u kojem i danas živi i koji je stalni izvor njezine inspiracije. Uz književnu aktivnost (pjesme, drame, eseji, kratka proza na hrvatskom i njemačkom), Šoretić je aktivna na novinarskom planu, u prvom redu kao slobodna suradnica ORF-a, studija Gradišće, ali i na prevoditeljskom polju. Ana Šoretić od 1993. djeluje kao samostalna umjetnica tj. kao članica PEN kluba, i to kao jedina gradišćansko-hrvatska književnica u tom statusu.

Nekoliko tematskih cjelina je obilježilo pjesnički opus Ane Šoretić. Mnogo pjesama je posvetila obitelji, u prvom redu roditeljima i suprugu, ali i rodnom selu, prelazeći od idilične do kritične faze. Šoretić je u nekoliko pjesama igrom riječi vješto tematizirala tipične manjinske probleme, naglašavajući kako se u manjinskim slučajevima radi o manje ljudi i manje mogućnosti ali često i manje vrijednosti, manje samosvijesti i manje poštovanja. Posebnu važnost u njezinom opusu predstavlja zbirka „Zadnji hrvatski Mohikanac“, u kojoj na šaljiv i ironičan način donosi svakodnevnicu Gradišćanskih Hrvata, što joj okolina, kako je i sama naglasila na tribini, nije uzela za zlo. U svojim pjesmama tematizira i odnos političara prema malom čovjeku, u prvom redu prema zaštiti hrvatske manjine u Gradišću, ali i društvene događaje oko sebe, npr. rat u Bosni i Hercegovini.

Ana Šoretić je zapamćena i kao sakupljačica gradišćansko-hrvatskoga jezika. Objavila je dvije zbirke izreka i poslovica – „Prvo speci pa reci„ iz 2005. i „Sram za tram“ iz 2009. Radi se o dvojezičnim zbirkama izreka, u kojima Šoretić donosi i njemačke prijevode gradišćanskih izreka. Izreke predstavljaju sažetu narodnu mudrost iz niza područja, u prvom redu odnosa prema vlastitom domu tj. odnosa prema svojim bližnjima - posebno po pitanju obiteljskih i dobrosusjedskih odnosa.

Šoretić je i autorica brojnih igrokaza, koje je pisala uglavnom za kazališnu grupu Cogrštof, i to u periodu od 1970. do 2009. Brojne njezine igrokaze izdao je Hrvatski kulturni i dokumentarni centar u seriji „Gradišćanskohrvatska pozornica“, a među najpoznatije spadaju: „Tutorica“, „Orao i mačkica“, „Gladni“, „Dvojšćina“, „Bosanac“, „Lutke“ i „Stari vuk“.

Uz literarni dio programa, posebnu vrijednost je predstavljao i glazbeni dio, za kojeg je bila zadužena mlada flautistica Iva Kovač, studentica završne godine bečkog Sveučilišta za glazbu i scensku umjetnost, koja je na flauti solo izvela Bachovu Partitu u a-molu.