Beč, 30. svibnja 2017.

U Beču održan koncert Andree Nikolić, a u Klagenfurtu književna tribina s Goranom Ferčecom

Dvije manifestacije u službenom programu Godine kulture održane su iste večeri, 30.5., u dva različita grada: koncert violinistice Andree Nikolić i orguljašice Zite Nauratyill u bečkoj Schottenkirche u sklopu ciklusa Gegenklang, kojeg je u spomenutoj crkvi osnovao zagrebački glazbenik Darko Pleli, i književna tribina s hrvatskim književnikom i dramaturgom Goranom Ferčecom u Klagenfurtu. Radi se o prvoj manifestaciji u sklopu Godine kulture u Koruškoj, čime je veliki cjelogodišnji projekt bilateralne kulturne suradnje, kojim se ujedno obilježava i 25. obljetnica međunarodnog priznanja RH, došao i u tu pokrajinu.

Tribina s  književnikom i dramaturgom Goranom Ferčecom održana je u Muzeju Roberta Musila u Klagenfurtu. Književnika je uvodno predstavila gđa. Karin Cervenka iz Saveznog ministarstva za Europu, integraciju i vanjske poslove, koja je istaknula kako je tribina organizirana u sklopu rezidencijalnog programa „Writers in Residence“ unutar europske mreže Traduki. Na manifestaciji je predstavljen prvi Ferčecov roman „Ovdje neće biti čuda“, objavljen u izdanju Frakture. Goran Ferčec spada među najpoznatije hrvatske književnike i dramaturge mlađe generacije. Rođen je 1978. u Koprivnici, a studij je završio na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti (dramaturgija) i Filozofskom fakultetu (povijest umjetnosti i poljski jezik). Dobitnik je brojnih domaćih i stranih prestižnih nagrada, između ostalog najbolje drame natječaja „Govoriti o granicama“ Austrijskog kulturnog foruma za dramu „Pismo Heineru Mulleru“, za što je dobio i Rektorovu nagradu, Nagrade hrvatskog glumišta (HDDU) za dramatizaciju predstave „Amerika“ i dviju Borštnikovih nagrada za dramaturgiju predstave „Moderna nô drama“ i za dramatuški koncept predstave „Hedda Gabler“. Rezidencijalnim programom „Writers in Residence“ Austrija brojnim stranim književnicima, među kojima je bio niz Hrvata, osigurava uvjete za stvarateljski rad a domaćoj publici nudi priliku da se upozna s mladim stranim književnicima.

Hrvatska violinistica Andrea Nikolić održala je u bečkoj Schottenkirche s mađarskom orguljašicom Zitom Nauratyill cjelovečernji koncert u sklopu ciklusa Gegenklang. Na programu je bilo četverostavačno djelo Čudesni krajolik („Wundersame Landschaft“) koje su četiri autora (Mastikosa, Tabak, Jakupović, Janjuš) skladala za violinisticu Nikolić, i Tri plesa („Trois danses“)  francuskog skladatelja i orguljaša Jehana Alaina. Andrea Nikolić rođena je u Sarajevu 1988., a studij violine je započela na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 2005. Nakon diplome 2010. godine usavršavala se u Grazu i Beču, gdje završava svoj drugi magisterij. Na njezinom repertoaru su djela od barokne do suvremene glazbe, a muzicira i na povijesnim instrumentima. Redovito nastupa diljem Europe, a posebno često u Austriji i Hrvatskoj.