Beč, 26. travnja 2017.

U Veleposlanstvu RH u Beču predstavljen projekt „Iron age Dunav“

U Veleposlanstvu RH u Beču održano je u srijedu 26.4. predstavljanje projekta „Iron age Dunav“. Projekt je predstavio Voditelj projektnog tima Instituta za Arheogiju iz Zagreba dr. Saša Kovačević: Radi se o projektu u čijem su središtu istraživanje, zaštita i turistička uporaba najvažnijih kulturnih krajolika iz razdoblja starijega željeznog doba u srednjoj i istočnoj Europi.

Dr. Kovačević je naglasio kako je glavni cilj projekta Iron-Age-Dunav razvoj i implementacija zajedničke strategije za održivo korištenje zajedničke arheološke kulturne baštine, s ciljem povećanja svijesti javnosti o značaju i atraktivnosti prapovijesnih lokaliteta, s posebnim naglaskom na lokalitete iz starijega željeznog doba. Projekt je usredotočen na monumentalne arheološke krajolike starijega željeznog doba, koje karakteriziraju atraktivni spomenici: visinski utvrđena naselja i veliki grobni humci/tumuli iz razdoblja od 9. do 4. st. prije Krista. U to vrijeme, Podunavlje je bilo dio jedne kulture, halštatske kulture, i dio istog kulturnog kruga, istočnog halštatskog kruga. Kako pak zapadni halštatski krug obuhvaća veliki dio srednje i zapadne Europe, halštatska kultura s pravom je prozvana „ranim oblikom europskog jedinstva“, istaknuo je dr. Kovačević.

U projektu sudjeluje deset projektnih partnera te devet strateških pridruženih partnera iz pet zemalja: Austrije, Slovenije, Mađarske, Hrvatske i Slovačke.