Beč, 20. travnja 2017.

Sandra Wigh Hrašćanec nastupila na koncertu „Žene u glazbi romantizma“

Mezzosopranistica Sandra Wigh Hrašćanec predstavila je u okviru koncerta pod nazivom „Žene u glazbi romantizma“, održanog u četvrtak, 20.4.2017. u Svečanoj dvorani vijećnice 18. kotara u Beču, skladbe rođene Bečanke Luise Erdödy Lios i hrvatske skladateljice Dore Pejačević, kao i pjesme Richarda Wagnera posvećene Mathildi Wesendock. Uz Sandru Wigh Hrašćanec na koncertu su nastupili pijanist Yu Chen i violinistica Qian Liu.

Luisa Erdödy Lios je živjela u Hrvatskoj gdje je osnovala prvu privatnu bolnicu (Novi Marof) koja je i danas u funkciji, dok je Dora Pejačević najistaknutija hrvatska skladateljica na prijelazu 19. i 20. stoljeća i jedinstvena skladateljska pojava u hrvatskoj povijesti glazbe. Iako je bila višestruko nadarena i svestrano obrazovana, Pejačević se u potpunosti posvetila glazbi. Rođena u plemićkoj obitelji koja je u hrvatskoj povijesti zapamćena po dva bana, živjela je kozmopolitskim životom u više europskih metropola, pa tako i u Beču, gdje se kretala u intelektualnim i umjetničkim krugovima, koji su utjecali na njezin opus. Posebnu vrijednost koncerta imaju popijevke Dore Pejačević nastale na stihove Karla Krausa i R. M. Rilkea, koje je skladateljica osobno poznavala.

Koncert je moderirala članica Austrijsko-hrvatskog društva iz Beča dr. Susan Milford, dok je pozdravni govor održao predsjednik društva Nikolaus Berlakovich. Predsjednik Austrijsko-hrvatskog društva iz Beča naglasio je kako je koncert doprinos društva Godini kulture Hrvatska-Austrija, a jedan od ovogodišnjih ciljeva društva je i snimiti nosač zvuka sa skladbama izvedenim na koncertu.