Beč, 07. travnja 2017.

Leonida Kovač: Nasta Rojc i naše vrijeme

U okviru Godine kulture Austrija- Hrvatska 2017.g. u Beču je u petak, 7. travnja 2017. gostovala prof.dr.sc. Leonida Kovač, prodekanica za međunarodnu i međusveučilišnu suradnju Akademije likovnih umjetnosti i viša kustosica Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu. Prof. Kovač je u bečkoj Palais Porcia održala predavanje i vođenje kroz izložbu djela slikarice Naste Rojc, a koju su prošloga tjedna u Beču zajedno otvorili ministri kulture Hrvatske i Austrije, Nina Obuljen Koržinek i Thomas Drozda.

Prof. Kovač u svom se radu intenzivno bavi životom i djelom Naste Rojc, a prilikom svog predavanja i vođenja pod nazivom „Nasta Rojc i naše vrijeme“ predstavila je bečkoj publici najzanimljivije činjenice iz života i opusa ove velike hrvatske slikarice. Leonida Kovač istaknula je kako se Nasti Rojc, iako ona svojim opusom nimalo nije zaostajala za svojim slikarskim suvremenicima, predstavnicima Münchenske škole, te unatoč činjenici da je kao prva školovana slikarica bila priznata umjetnica svog vremena, još uvijek ne poklanja dovoljna pozornost.

Prof. Kovač posebno je istaknula najvažnija i najpoznatija djela ove umjetnice, sliku Naše doba i njene autoportrete, zatim djela nastala tijekom njenog školovanja na Visokoj umjetničkoj školi za žene i djevojčice u Beču, kao i detalje iz njene neobjavljene biografije „Sjene, svjetlo i mrak“.