Beč, 05. travnja 2017.

U Beču predstavljen projekt Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture

U Uredu saveznog kancelara Republike Austrije je 5.4. predstavljen projekt Rijeka 2020 - europska prijestolnica kulture. Projekt predstavljanja Rijeke 2020, koji je jedna od manifestacija Godine kulture Hrvatska-Austrija, se realizirao uz potporu Grada Rijeke u suradnji s Uredom saveznog kancelara RA. Manifestacija je u prvom redu bila namijenjena austrijskoj stručnoj publici, posebno imajući u vidu da se istoga dana u Beču održala pripremna radionica za austrijske gradove kandidate za prijestolnicu kulture 2024. Predstavnici austrijskih gradova su pitanjima i interaktivnim sudjelovanjem pridonijeli da je čitava manifestacija dobila na stručnosti i dinamici. Ideja o održavanju Europske prijestolnice kulture potječe iz 1985. godine, a zamišljena je na način da se svake godine najmanje jednom europskom gradu dodjeli ova prestižna titula, kako bi se ukazalo na bogatstvo, raznolikost i zajednička obilježja kulturne baštine Europe, čime se istovremeno doprinosi boljem međusobnom razumijevanju građana Europe. Grad Rijeka je titulu za europsku prijestolnicu kulture 2020. godine dobio za program Luka raznolikosti.

Uvodno su se brojnim prisutnima obratili šef kabineta ministra za kulturu, ustav i medije Michael Rendi i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, koji se toga dana sastao s bečkim gradonačelnikom Häuplom. Šef kabineta Rendi je podsjetio kako je Austrija do sada dva puta ugostila Europsku prijestolnicu kulture – Graz 2003. i Linz 2009., a već se zna da će 2024. jedan od austrijskih gradova ponovno nositi tu značajnu titulu. Uz to, austrijskoj strani je drago da se za predstavljanje Rijeke 2020 našao prostor u okviru Godine kulture Hrvatska – Austrija 2017., koja se obilježava upravo u godini 25. obljetnice međunarodnog priznanja RH. Gradonačelnik Obersnel je u pozdravnom govoru zahvalio Uredu saveznog kancelara, bez čije organizacijske pomoći ne bi bilo moguće organizirati predstavljanje, i istaknuo da prve ideje o ugošćavanju Europske prijestolnice kulture u Rijeci potječu još iz 2004., mnogo prije punopravnog članstva RH u EU 2013., što je dalo dodatni vjetar u leđa riječkoj kandidaturi.

Rijeku 2020 je predstavio tim od pet ključnih osoba za implementaciju projekta: direktorica društva Rijeka 2020 d.o.o. Emina Višnić, umjetnički ravnatelj projekta Slaven Tolj, komunikacijski voditelj Vuk Ćosić, Irena Kregar Šegota zadužena za strateško partnerstvo i razvoj i Ivan Šarar, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke. Emina Višnić, koja je moderirala razgovor, je naglasila kako je Europska prijestolnica kulture velika prilika koju će grad Rijeka iskoristiti na najbolji način, a koji se temelji na kulturnoj raznolikosti i socijalnoj uključivosti. Kultura će u projektu biti predstavljena kao područje suradnje, a ne kompetencije, što je Grad Rijeka definirao već u kandidacijskoj fazi za Europsku prijestolnicu kulture, a što je bio jedan od glavnih razloga da je Rijeka prepoznata kao kandidat koji zaslužuje tu počasnu titulu, naglasila je Višnjić. Središnje mjesto održavanja Rijeka 2020 bit će napušteni industrijski kompleks Rikard Benčić u središtu grada, kojeg se planira oblikovati kao mjesto gdje će posjetitelji i nakon 2020. godine redovito dolaziti. U jednu od zgrada planira se smjestiti Muzej moderne i suvremene umjetnosti, za što je potrebno napraviti prostorne preinake, što je već započeto. Umjetnički ravnatelj Rijeke 2020 Slaven Tolj je u svom izlaganju istaknuo da se preseljenje Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u nove prostore očekuje u rujnu, a 15. rujna se planira postaviti retrospektiva Tomislava Gotovca. Osim spomenutog muzeja, u novim prostorijama će se smjestiti i Muzej Grada Rijeke, Gradska knjižnica i Dječja kuća. Cijeli infrastrukturni dio projekta je izradio glavni projektant Dinko Peračić.  

Programski je Rijeka 2020 oblikovana na sedam tematskih cjelina: 27 susjedstava, Ciglena kuća, Doba moći, Lungomare, Dopolavoro, Kuhinja i Slatko i slano. U glazbenom dijelu nakon predstavljanja Rijeke 2020 je nastupio jazz glazbenik i gitarist Zoran Majstorović.