Beč, 27. ožujka 2017.

U Beču nastupila Zagrebačka Filharmonija

U ponedjeljak 27.3. u velikoj dvorani bečkog Konzerthausa nastupila je Zagrebačka filharmonija: koncert je održan kao jedna od najreprezentativnijih manifestacija Godine kulture Hrvatska-Austrija 2017., a u sklopu ciklusa Jeunesse 2016/17. Orkestrom je ravnao poznati kineski dirigent Muhai Tang, a solistica na klaviru je bila austrijsko-ruska pijanistica Lisa Smirnova. Puna dvorana, koja uz bečki Musikverein spada u najreprezentativnije koncertantne prostore austrijskog glavnog grada, bila je dokaz kako je austrijska publika bila snažno zainteresirana za koncert Zagrebačke filharmonije, a Austrijanci će Filharmoniju imati prilike čuti još jednom ove godine, i to 15. listopada u Musikvereinu.   

Iako je Filharmonija u 2017. već nastupila u Austriji (Novogodišnji koncert u Salzburgu, koji se održao već druge godine), radi se o prvom nastupu Zagrebačke filharmonije u Konzerthausu nakon preko deset godina. Veze Zagrebačke filharmonije i Austrije osnažene su izborom mladog austrijskog dirigenta Davida Danzmayra za šefa-dirigenta Filharmonije od početka sezone 2016/17, a naši su glazbenici jedan od svojih najupečatljivijih bečkih nastupa ostvarili koncertom na dan ulaska RH u EU, 1.7.2013.

Koncertu su prisustvovali brojni visoki uzvanici iz austrijskog i hrvatskog kulturnog života – između ostalih ravnatelj Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog Dražen Siriščević i ravnatelj Filharmonije Mirko Boch.

Filharmoničari su koncert započeli djelom „Simfonijsko kolo“ hrvatskog skladatelja Jakova Gotovca, što je kod austrijske publike izazvalo posebno oduševljenje. Na programu su još bili i Konzertstück za klavir i orkestar Roberta Schumanna i Fantastična simfonija francuskog skladatelja Hectora Berlioza, čime je obuhvaćeno razdoblje od romantizma do nacionalnih škola 20. stoljeća. Izbor Jakova Gotovca nije bio slučajan, budući da je Gotovac jedan od brojnih hrvatskih skladatelja koji je kompoziciju učio u Beču, dok je pravo studirao u Zagrebu i Grazu.