Beč, 25. ožujka 2017.

Hrvatski filmovi na Filmskom festivalu LET'S CEE, Beč, 21.-27.3.2017.

Od 21. do 27. ožujka ove se godine u Beču po peti put održao Filmski festival LET'S CEE, koji je specijaliziran za filmove srednje i istočne Europe. Ove je godine na festivalu prikazano ukupno 140 filmova, a uz nekoliko reprezentativnih kino dvorana u Beču (Kino Urania, Actor's Studio, Village cinema Wien Mitte, Artis International, Breitenseer Lichtspiele), ovogodišnji filmski festival održao se i u Grazu i Villachu. Praksa festivala je da se filmovi prikazuju na izvornim jezicima s engleskim ili njemačkih titlovima.

U sklopu festivala prikazala su se i tri hrvatska filma, svaki u nekoliko termina: radi se o filmovima „Ustav Republike Hrvatske“, „Ministarstvo ljubavi“ i „S one strane“. Sva tri filma ušla su u službeni program Godine kulture Hrvatska-Austrija 2017. Uz tri navedena filma, na programu se našlo i nekoliko filmova u hrvatskoj koprodukciji. Sve projekcije hrvatskih filmova bile su odlično posjećene, hrvatskom i austrijskom publikom.

Svojim pismenim prilogom u sklopu programske knjižice se publici obratio i austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz, koji je u obraćanju naglasio da je ovogodišnja aktivnost ministarstva na međunarodnom kulturnom planu usmjerena na Hrvatsku i Godinu kulture Hrvatska-Austrija 2017., koju Austrija prvi put provodi s jednom EU članicom. I u obraćanju u brošuri LET'S CEE filmskog festivala, mvp Kurz je ponovio kako se u Godini kulture u Austriji održava veliki broj prvoklasnih kulturnih manifestacija – koncerata, izložbi, kazališnih predstava, filmskih projekcija i književnih tribina.  

Kako je festival bio natjecateljskog karaktera, u subotu, 25.3. su dodijeljene glavne nagrade. Hrvatska glumica Ksenija Marinković je osvojila glavnu nagradu kao najbolja glavna ženska glumica: Marinković je glumila u sva tri hrvatska filma koja su gostovala na festivalu. U izjavama za medije nakon dodjele nagrade hrvatska glumica je naglasila kako žiri glumičine kvalitete bolje primjećuje što je kvalitetniji film, tako da je ova nagrada veliko priznanje i samim filmovima. Zagrebačka glumica Ksenija Marinković je od sezone 2015/16 prvakinja drame Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.      

Redatelj filma „Ustav Republike Hrvatske“ je Rajko Grlić. Film je jedan od najuspješnijih hrvatskih filmova posljednjih godina, a uz europsku, osvojio je i američku publiku, što nije pošlo za rukom mnogim hrvatskim filmovima. Za scenarij filma zaduženi su redatelj Rajko Grlić i Ante Tomić. „S one strane“ ostvarenje je redatelja Zrinka Ogreste, dok su glavne uloge pripale Kseniji Marinković, Tihani Lazović i Robertu Budaku. Film je također osvojio niz nagrada, među kojima Grand Prix i nagradu publike u Rouenu u Francuskoj.   „Ministarstvo ljubavi“ je film Pave Marinkovića, a u glavnim ulogama nastupaju Stjepan Perić, Dražen Kuhn,  Ecija Ojdanić i Olga Pakalović.