30. ožujka 2017.

U Beču otvorena izložba slikarice Naste Rojc

(Hina) - Hrvatska ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i austrijski ministar kulture, ustava i medija Thomas Drozda otvorili su u četvrtak u palači Porcia u Beču izložbu "Hommage a Nasta Rojc" naglasivši izvrsne i prijateljske odnose Hrvatske i Austrije posebice u kulturi i umjetnosti. Izložba te izuzetne slikarice prve polovice 20. stoljeća otvorena je u nazočnosti brojnih predstavnika austrijskog kulturnog, diplomatskog, medijskog života te Hrvata koji žive i rade u Austriji, a održava se u sklopu godine kulture "Austrija-Hrvatska 2017". Uz dvoje ministara, izložbu je otvorio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

"Izložba je jedan od velikih i važnih projekata u sklopu godine kulture i velika je potvrda prijateljstva između Hrvatske i Austrije" rekla  je Obuljen Koržinek. Rekla je da su Hrvatska i Austrija stoljećima bile povezane te da dijele zajedničke vrijednosti u sklopu EU-a u sadašnjosti i budućnosti. "Slijedeće godine obilježit će se 100 godišnjica od raspada habsburškog carstva što će biti prigoda sagledati što smo dali jedni drugima i što još možemo dati", rekla je Obuljen Koržinek.

Obuljen Koržinek je kazala da je s austrijskim kolegom Drozdom dogovorila različite projekte za buduću suradnju. "Jako je dobro da se izložba Naste Rojc održava u Beču gdje je završila studij slikarstva i gdje se kasnije nije vraćala. Ovom izložbom na neki način vratili smo je u Beč gdje su njezina umjetnička ishodišta"  kazala je ministrica.

"Bilateralni odnosi Austrije i Hrvatske jako su bliski posebice u kulturi i umjetnosti", kazao je ministar Drozda izrazivši zadovoljstvo što se, kako je rekao, veličanstvena izložba te izuzetne hrvatske slikarice, koja je studirala i živjela u Beču, gdje je imala niz uspješnih izložba, družila se s austrijskim slikarima, održava u palači Porcia. Za godinu kulture,  koju je ocijenio vrlo dojmljivom, rekao je da je kulturna manifestacija koja na poseban način povezuje i promiče odnose Hrvatske i Austrije.

Izložba  retrospektivne dimenzije obuhvaća 53  ulja na platnu, akvarela i pastela te avangardne umjetnice nedovoljno valorizirane u hrvatskoj   povijesti umjetnosti. Bila je pripadnica "ženskog slikarskog kruga" i primjer slikarice koja se je prva izborila za ravnopravan položaj s kolegama slikarima te je ostavila djelo presudno za razvitak  moderne hrvatske umjetnosti, rekla je govoreći o životu i umjetničkom opusu Naste Rojc (1883-1964) ravnateljica zagrebačkog Umjetničkog paviljona i autorica izložbe Jasminka Poklečki Stošić.