Beč, 12. lipnja 2017.

„Wirtschaftsclub Kroatien“ u hrvatskom Veleposlanstvu u Beču

U prostorima VRH Beč 12. lipnja 2017. godine u sklopu platforme „Gospodarski klub“ („Wirtschaftsclub Kroatien“) održan je gospodarski skup o mogućnostima ulaganja u hrvatsko gospodarstvo i promicanju bilateralnih gospodarskih odnosa između Austrije i Hrvatske.

Pozivu za sudjelovanjem odazvalo se oko stotinu austrijskih tvrtki koje već posluju ili tek žele poslovati na hrvatskom tržištu. Skup je otvorila savjetnica za gospodarstvo u Veleposlanstvu RH u Beču, Tatjana Mrvoš, naglasivši da je veliki odaziv potvrda da su austrijski poduzetnici ponovno snažno zainteresirani za ulaganja u RH.  Pokretanje „Gospodarskog kluba“ iniciralo je Veleposlanstvo  u okviru aktivnosti gospodarske diplomacije, a projekt je realiziran u suradnji  sa Saveznom gospodarskom komorom Austrije (WKÖ) – Odjelom za vanjsku trgovinu. Ova neformalna platforma zamišljena je kao  okvir za održavanje različitih skupova i susreta, te razmjenu ideja između poslovne zajednice dviju zemalja, a sve u svrhu unaprjeđenja trgovinske suradnje i poticanja austrijskih investicija u RH. Veliki i još uvijek nedovoljno iskorišten potencijal leži u suradnji malih i srednje velikih tvrtki koje čine preko 90 posto gospodarskog sustava  Austrije i Hrvatske. „U okviru Gospodarskog kluba stoga posebno želimo promicati tu vrstu suradnje, i to  u sektorima energetike, zaštite okoliša, ICT-a, prerađivačke industrije, turizmu“, istaknula je gospodarska savjetnica u Veleposlanstvu.

Na tradicionalno dobre austrijsko-hrvatske odnose i mogućnosti ulaganja u RH osvrnuo se i Konstantin Bekos, voditelj Odjela za jugoistočnu Europu pri WKÖ.

O aktualnim gospodarskim pokazateljima u Hrvatskoj, te komparativnim prednostima RH u odnosu na druge zemlje u okruženju potom su govorili dr. Vladimir Preveden, Managing Partner za Austriju i SEE u savjetničkoj tvrtki Roland Berger GmbH i Zdenko Lucić, ravnatelj Agencije za investicije i konkurentnost (AIK) i nacionalni koordinator Europskog fonda za strateške investicije.

O svojim pozitivnim iskustvima investiranja i poslovanja u Hrvatskoj govorili su Claudia Beermann, CFO Falkensteiner Michaeler Tourism Group AG i Michael Steiner, izvršni direktor Palfinger AG za Hrvatsku i Sloveniju.

Obje su tvrtke svojim uspješnim poslovanjem već niz godina prisutne na hrvatskom tržištu, te svjedoče o velikim kvalitetnim pomacima unutar poslovnog okruženja (borba protiv korupcije, smanjenje birokracije, radno zakonodavstvo). I jedan i drugi investitor trenutno  ozbiljno razmišljaju o novom investicijskom ciklusu u RH. Falkensteiner planira širenje kupnjom tri nova hotela, a Palfinger AG na nedavno kupljenim 34.000 m2 zemljišta u Denicama planira izgradnju nove tvornice.